RECEPTY z rendlíku aneb mňamky nejen pro mamky

RECEPTY Z RENDLÍKU ANEB MŇAMKY NEJEN PRO MAMKY

ŠKOLNÍ ROK 2023/2024……..tento školní rok dobroty s dětmi kouzlí paní učitelka Milada

ČOKO muffin

Ingredience na těsto

  • 100g hořké čokolády (může být i s ořechy)
  • 220g  polohrubé mouky
  • 100g cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 125 g másla
  • 170ml  mléka

Postup

Nejprve předehřejeme troubu na 180 stupňů a necháme rozpustit máslo. Čokoládu nasekáme na malé kousky. Poté v míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a kakaem. Následně přidáme mléko s vychladlým rozpuštěným máslem, vajíčka a vše smícháme dohromady. Do hotového těsta vmícháme na malé kousky nasekanou čokoládu, trochu ještě odložíme nakonec na posypání. Do formy na muffiny vložíme papírové košíčky. Košíčky plníme do 2/3 a ještě na povrchu posypeme odloženou nasekanou čokoládou. Pečeme 20 minut. Těsto vychází na 12 kousků, někdy i více


KRTEK VE SKLENICI

Ingredience na těsto

  • 2 lžíce kakaa (nebo karobu)
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 šálek cukru
  • prášek do pečiva, špetka soli, vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek rostlinného oleje

Ingredience na náplň

  • 500g bílého jogurtu
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 zralé banány
  • 50 g čokolády

Postup

Do mísy si dáme všechny sypké ingredience. Vše dobře promícháme a dáme do malé zapékací misky nebo mini formy na dort, kterou vymažeme a vysypeme moukou.Pečeme přibližně 20-25min. Vyzkoušejte špejlí, zda máte upečeno. Poté nechte upečenou placku zcela vychladnout.

Mezitím si připravte náplň.

Vidličkou rozmačkejte zralý banán, nasekejte čokoládu na malé kousky a společně s vanilkovou pastou přidejte k  jogurtu, vše dobře promíchejte. Druhý banán nakrájejte na kolečka.

Placku si rozdrobíme na malé kousíčky a dáme do skleniček přibližně 2cm vrstvu. Na ni dáme na kolečka nakrájené banány, 1-2 lžíce jogurtu, opět banány a 1-2 lžíce jogurtu. Nakonec na jogurtovou vrstvu nasypeme rozdrobené těsto, aby se vytvořil kopeček jako u krtiny.

Takto naplníme i další skleničky. Z daného množství jsem měla 4 skleničky.

Necháme vychladit alespoň 2 hodiny v lednici a můžeme podávat. Dobrou chuť.

 


ŠKOLNÍ ROK 2022/2023


VESELÉ CHLEBÍČKY PRO DĚTI

Suroviny

veka

pomazánkové máslo

šunka

nějaký suchý salám

plátkový eidam

hermelín

vařená vajíčka

různá zelenina na ozdobu – rajčata, paprika, okurka aj. zelenina

Postup přípravy
Nakrájenou veku namažeme pomazánkovým máslem a pak už záleží na naší fantazii, jak své chlebíčky nazdobíme.

Makovec

Suroviny

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 hrnku mletého máku
  • 1 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 2 lžíce marmelády

Plech vyložíme pečicím papírem.

Smícháme dohromady všechny sypké suroviny, pak přidáme tekuté a důkladně promícháme.

Těsto vylijeme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut při 170 °C.


TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY

Ingredience:
1 špetka soli
2 ks vejce
250 g tvarohu
250 g polohrubá mouka
1 ks kypřící prášek
PODLE POTŘEBY
1 sklenka mléka
Olej na smažení
Na obalení cukr moučka smíchaný s vanilkovým cukrem.
Postup přípravy:
Tvarohové koblihy vytvoříme z těsta, které si vytvoříme promícháním mouky s práškem do pečiva, tvarohu,
vajec, špetky soli, rumu a mléka. Mléko přidáváme podle potřeby, podle toho, jak je těsto hutné. Z těsta
vykrajujeme lžící bochánky a dáváme do rozpáleného oleje. Koblihy usmažíme dozlatova. Ještě


Dvoubarevná tvarohová buchta

Suroviny

Tmavé těsto

  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • citronová kůra (opravdu nemusí být!)

Tvarohové těsto

  • 2 tvarohy
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový puding, nevařit – vsypat prášek
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek mléka

Postup přípravy

V jedné míse si nejlépe ručním mixérem opatrně prošleháme kakaové těsto, v druhé potom to tvarohové. V případě, že použijete tvaroh vaničkový, takový ten hodně mokrý, uberte alespoň půl hrnečku mléka. I tak bude hmota víceméně tekutá.

Do vymazaného nebo pečicím papírem vyloženého plechu nalijte přes polovinu kakaového těsta, důkladně jej stěrkou rozetřete do všech koutů a na něj navrstvěte tvarohové.

Pravděpodobně se vám těsta už teď smíchají dohromady, nevadí. Úplně v klidu jej lehce rozetřete, ať je tvaroh v každém kousku.

Navrch nalijte zbytek kakaové hmoty a opět vyrovnejte povrch

Pečte na 150 – 180 °C zhruba hodinku v předehřáté troubě. Samozřejmostí je pravidelná kontrola dřevěnou špejlí. Tvarohové těsto vám bude sice špinit až do konce, ale jeho hotovost jasně naznačí hnědnutí vykukujících tvarohových ploch.


Přesnidávka z jablíček a hrušek

Ingredience
12 dl
voda
250 g
cukr krupice
2.5 kg
ovoce
2 balíčky
vanilkový pudinkový prášek
1 balíček
Dětských piškotů
Postup přípravy
Na přesnídávku vybíráme ovoce, kterého máme hodně, nebo které máme rádi. Také záleží na sezónnosti. Ovoce očistíme a rozmixujeme. Rozmixované ovoce s cukrem a vodou svaříme a přidáme 2 vanilkové pudinky rozmíchané v trošce vody a lžičkou cukru. Vše povaříme 2 minuty a plníme do skleniček.
Ozdobíme piškoty.

Jablečný štrúdl

Suroviny

  • vejce
  • listové těsto balené
  • cukr krystal
  • rozinky, ořechy
  • skořice
  • strouhanka
  • 4 ks jablka

Postup

Těsto posypeme vrstvičkou strouhanky (aby nevytekla jablečná šťáva). Jablka nastrouháme a smícháme je s rozinkami a ořechy. Jablečnou směs položíme na těsto se strouhankou.

Posypeme skořicí a cukrem.

Těsto zavineme a tím vytvoříme štrúdl. Potřeme vejcem. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě (asi 200°C) a občas znovu přetřeme vejcem.


Šunkovo-ředkvičková pomazánka  

Ingredience

  • 2x svazek ředkviček
  • 200 g šunky
  • 2 kostičky přírodního žervé
  • 2 lžíce másla
  • Sůl, pepř, pažitka na přizdobení

Postup

  1. Ředkvičky očistíme a nožem nakrájíme nebo nastrouháme na struhadle. Ředkvičky posolíme a necháme je chvíli na sítku pustit vodu. Párkrát je promačkáme.
  2. Šunku na jemno nakrájíme a spolu s máslem a žervé promicháme.
  3. Do takto připravené pomazánky zamícháme ředkvičky. Pomazánku natřeme na libovolné pečivo dle chuti. Můžeme přizdobit pažitkou.

Buchta s kompotovaným ovocem

Ingredience:

  • 38 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg cukru moučka
  • 1dl oleje
  • 4 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 500ml sklenici kompotu. (Můžete přidat hrozinky a nastrouhanou čokoládu.)

Do mísy nasypte mouku, cukr a prášek do pečiva a vše promíchejte. Pak přidejte olej a celá vejce. Ovoce nakrájejte na menší kousky a přidejte do mísy, přilijte i asi 1 dl šťávy z kompotu. Vařečkou vše promíchejte v hladké těsto. Pokud by vám přišlo příliš husté, přilijte ještě trochu šťávy, v opačném případě můžete přisypat trochu mouky. Plech nebo formu vymažte tukem a vysypte kokosem nebo hrubou moukou. Jestliže používáte formu silikonovou, tento krok klidně vynechejte. Do formy následně rovnoměrně nalijte těsto, vložte ji do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečte na plechu 25 – 30 minut.


Čokoládový koláč s jogurtem

Těsto:

  • 2 hrnky bílého jogurtu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky cukru
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek
  • Hotová čokoládová poleva

Postup:

Pomocí hrnku a polévkové lžíce si odměříte všechny ingredience potřebné na těsto a smícháte je dohromady. Vzniklou směs nalijete na plech. Vložíte do vyhřáté trouby a pečete při teplotě 180 °C     20 až 25 minut. Během pečení kontrolujte těsto párátkem. Hotové těsto vyndáte z trouby a necháte vychladnout. Upečený koláč polejeme čokoládovou polevou.


Obrácený hruškový koláč s karamelem   

Suroviny

  • třtinový cukr ½ hrnku
  • med 2 PL – nemusí být (o to víc pak cukru)
  • máslo 50 g – změklé
  • hruška 4 ks -pevné, rozkrojené napůl, zbavené jadřince

NA TĚSTO

  • vejce 1 ks
  • máslo 100 g – změklé
  • třtinový cukr 100 g
  • mouka pšeničná hladká 150 g
  • kakao holandského typu 50 g
  • kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
  • jedlá soda 1 ČL
  • mixed spice 1 PL – lze použít i perníkové
  • mléko 200 ml

 Postup

  • Nejdříve připravte karamelový základ. V pánvi nechte opatrně rozpustit cukr, poté přidejte med (nebo jej vynechte a přisypte víc cukru), máslo a důkladně promíchejte. Když je směs hladká, stáhněte z plotny a vlijte do pekáčku o rozměrech 25×35 cm. Rozetřete po celé ploše dna.
  • Hrušky položte řeznou stranou dolů na připravený karamel.
  • Troubu rozehřejte na 180°C. Vejce, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny a do té pak po částech zašlehejte prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a kořením a 150 ml mléka. Kdyby se vám těsto zdálo příliš tuhé, přilijte ještě zbylé mléko. Těsto pak přesuňte do formy a dejte péct na cca 30 minut.
  • Upečený koláč nechte 10–15 minut odpočinout a poté jej vyklopte na větší tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Karamel, který zbude na dně pekáčku, vyškrábejte stěrkou a polijte či potřete jím povrch koláče.

Meruňkový čtvereček

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Listové těsto

Meruňky

Vajíčko na potření

Moučkový cukr na posypání

POSTUP:

Listové těsto vybalte z obalu. Rozměřte si čtverce o straně 10 centimetrů a z těsta je nařežte. Nejlépe vám to půjde rádýlkem nebo třeba kolečkem na krájení pizzy. Čtverce přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed každého položte půlku meruňky. Okraje těsta pomažte rozšlehaným vajíčkem. Dejte péct na 15-20 minut do vyhřáté trouby na 180°C.

Po vychladnutí můžeme lehce posypat cukrem.


HRNKOVÁ BUBLANINA S OVOCEM

2 ks vejce

1 hrnek mléka

1 balíček vanilkový cukr

1 kypřící prášek

125 g.  másla

1 hrnek cukr krupice

2 hrnky polohrubé mouky

Podle chuti ovoce

Postup přípravy:

2 hrnky polohrubé mouky, hrnek práškového cukru a 125 g másla, rukama rozmačkáme, až vznikne drobenka. přidáme vanilkový cukr, kypřící prášek, celá vejce a hrnek mléka. Pořádně zamícháme v těsto. Těsto vylijeme na plech vymazaný a vysypaný polohrubou moukou. Těsto ozdobíme sezónním ovocem (švestky, třešně, meruňky, rybíz). Hrnkovou bublaninu pečeme zhruba na 180 °C, až nám buchta začne růžovět. Ovoce může být i mražené nebo kompotované, pokud nemáme čerstvé.


Banánové muffiny z ovesných vloček

Suroviny

  • 1 hrnek ovesných vloček – jemných
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky soli
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 3 banány
  • 2 vejce
  • ½ hrnku medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku oleje

Postup

Smícháme všechny sypké ingredience. Banány následně rozdrtíme vidličkou, přidáme med, vejce, vanilkový extrakt a olej. Sypkou směs přimícháme k tekuté. Naplníme papírové košíčky a dáme péct na 200 °C na 30 minut.


Croque monsieur aneb toast se šunkou, cheddarem a pestem

4 x plátky toastového chleba
2 lžíce bazalkové pesto
4 plátky sýru čedar nebo nastrouhaného
4 plátky šunky
dětská hrst rukoly

Postup:
4 plátky toastového chleba namažte pestem. Na 2 plátky takto namazaného toustového
chleba dejte půl dětské hrsti rukoly, 2 plátky čedaru, 2 plátky šunky. Takto připravené
přiklopte namazaným toustovým chlebem.

Připravené tousty dáme zapéct do toustovače.


ŠUP ŠUP DORT

Ingredience

  • piškoty
  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 1 plech. kompotovaných mandarinek
  • 1 PL cukru
  • 2 bal. vanilkového pudinku Créme Olé (bez vaření)
  • Granko na ozdobu

Postup

Na dno dortové formy vyskládáme piškoty. Můžeme zvolit i jinou formu či misku/krabičku.

Nachystáme si misku s víčkem, do které postupně přidáváme smetanu ke šlehání, pudinky a ovoce podle chuti, případně můžeme přisladit.

Misku dobře uzavřeme a protřepeme (cca 2 minuty), poté ji otevřeme a část hmoty naneseme na připravené piškoty. Poté opět naskládáme piškoty a navrstvíme krém.

Nakonec necháme ztuhnout v lednici.


DVOUBAREVNÉ TVAROHOVÉ ŘEZY

2 hrnky polohrubé mouky (hrnky o objemu cca 450 ml)

1 hrnek cukru

3/4 hrnku oleje

2 vejce

vanilkový cukr

1 kypřící prášek do pečiva

2 lžíce kakaa

mléko (dle potřeby, aby vzniklo ne moc řídké těsto)

TVAROHOVÁ HMOTA

2 tvarohy

1 vejce

vanilkový cukr

cukr (dle chuti)

asi 1/2 sáčku vanilkového pudinku

trochu mléka

Postup přípravy

  1. Všechny sypké suroviny mimo kakao promícháme, přidáme olej, vejce, mléko a smícháme ve středně husté těsto.
  2. 1/2 dílu těsta nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech s vyšším okrajem, na světlé těsto naneseme tvarohovou hmotu,

kterou připravíme tak, že vše smícháme. Na tvaroh dáme zbytek těsta, které jsme obarvili kakaem.

Pečeme zhruba 40 minut na 180 stupňů, dle trouby. Tento čas je orientační.

  1. Krájíme až po vychladnutí a můžeme pocukrovat.

Hrnková buchta s borůvkami a drobenkou….

Suroviny

  • vejce 3 ks
  • krupicový cukr 1 hrnek
  • smetana ke šlehání 1 hrnek
  • mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
  • kypřicí prášek do pečiva ½ bal
  • borůvky 2 hrnky – zmražené a lehce povolené

na drobenku

  • moučkový cukr 5 PL
  • mouka pšeničná hrubá 6 PL
  • máslo 3 PL – rozpuštěné

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C. Plech o rozměrech 25 x 30 cm vyložte pečicím papírem.
  • Připravte drobenku – prsty promněte všechny přísady.
  • Ze všech surovin umíchejte těsto. Těsto nalijte na připravený plech, poklaďte borůvkami a posypte drobenkou. Pečte asi 40 minut, aby bylo těsto upečené a drobenka zlatavá.

Tvarohová bábovka

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku na pečení
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 250 gramů měkkého plnotučného tvarohu
  • 3/4 hrnku oleje
  • citronovou kůru
  • šťávu z citronu

Postup:

  • Začneme tím, že předehřejeme troubu na 160 stupňů a vymažeme a vysypeme formu na bábovku. Ve větší míse vyšleháme vejce s oběma cukry do pěny, poté přidáme tvaroh, olej, mléko, prosátou mouku, pudinkový prášek a prášek do pečiva. Vše společně vyšleháme v hladké těsto a nakonec přidáme i trochu citronové šťávy a kůry podle chuti. Tyto komponenty lze však i zcela vynechat.
  • Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct asi na 40 minut. Na konci pečení vyzkoušíme propečenost těsta pomocí špejle, kterou do těsta zapíchneme. Vyndáme-li ji z těsta suchou, je hotovo. Bábovku necháme ve formě po upečení 15 minut odstát a můžeme ji vyklopit. Nejlépe chutná zcela zchladlá.

Jablka v županu

  • 6 oloupaných jablek bez jadřinců
  • 1 listové těsto na 6 dílů
  • lžička skořice, vanilkový cukr a lžíce cukru krupice na obalení jablek
  • libovolná marmeláda
  • rozšlehané vejce na potření
  • cukr moučka na posypání
  • trouba vyhřátá na 180˚C; 30-35 min.

Jablka oloupeme, nakrájíme na kolečka a vyndáme jadřinec. V misce si smícháme skořici, vanilkový cukr a cukr krupici. Kolečka jablek v této směsi obalíme.

Listové těsto nakrájíme na 6 dílů a naplníme obaleným jablkem. Prostředek jablka vyplníme marmeládou. Takto připravená jablka zabalíme do tvaru taštičky, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předehřáté trouby péct. Po upečení posypeme taštičky moučkovým cukrem.


Mumie….

  • Párky
  • Listové těsto
  • Vajíčko na potření
  • Cukrová poleva/bílá zdobící poleva na oči
  • Lněné semínko na oči

Listové těsto nařežeme na tenké plátky, kterými budeme omotávat párek. Omotaný párek položíme na plech, potřeme vajíčkem a dáme péct do trouby na 200⁰C. Po vytažení z trouby mumie dozdobíme. Pomocí cukrové polevy a lněných semínek vytvoříme mumiím dvě oči.


Ovesné sušenky se švestkami……

Co potřebujeme:

  • ovesné vločky
  • hladkou mouku
  • třtinový cukr
  • nasekané vlašské a lískové ořechy
  • máslo
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci vody
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • sušené švestky a další ingredience dle chuti: semínka, mák, kokos…

(z tohoto množství vytvoříme 6 sušenek)

  • Do hrnku o obsahu cca 230 ml (1 cup) nasypeme do jedné třetiny vločky, do další třetiny mouku a poslední třetinu vyplníme cukrem (dle chuti), nasekanými ořechy a dalšími semínky. V misce vše promícháme.
  • V menším hrnci rozehřejeme zhruba 40 g másla spolu s lžící medu. Ve lžíci horké vody rozpustíme půl čajové lžičky sody a za stálého míchání vlijeme do hrnce. Tuto směs přidáme k první směsi, přidáme pořádnou porci sušených švestek a vše důkladně promícháme.
  • Troubu si rozehřejeme na 150°C. Na plech dáme pečící papír a ze vzniklé hmoty na něj tvarujeme malá kolečka. Důležité je dodržovat větší rozestupy, v troubě se směs roztáhne. Z výše uvedeného množství uděláme 6 sušenek, které se nám krásně vejdou na jeden plech.
  • Po 15 – 20 minutách, až sušenky zezlátnou, vyndáme z trouby.

Tyčinky z listového těsta plněné šunkou a sýrem

Ingredience

  • 1 balení listového těsta
  • 4-6 plátků vepřové šunky
  • 50-80 g mozzarely
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 vejce (na potření)
  • celý kmín (na posypání)
  • sůl (na posypání)

Postup přípravy

    1. Listové těsto si rozdělíme přibližně na dvě části. Jednu část potřeme olivovým olejem, posypeme paprikou a tymiánem.
    2. Poklademe šunkou, posypeme sýrem a přiklopíme. Vykrájíme 1-2 centimetrové proužky a tyčinky přepůlíme. Zakroutíme a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
    3. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posolíme, přidáme kmín a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.

 

Ve školním roce 2020 – 2021 můžeš vyzkoušet recepty podle paní učitelky Milady:

ŠUP – ŠUP

  • 2x smetana na šlehání
  • 2x vanilkový puding bez vaření Olle  Dr.Oetker
  • 1 celá konzerva mandarinek i s části nálevu………vše dáme do sklenice (může být zavařeninová), pečlivě uzavřeme a asi 10x protřepeme šup,šup. Vznikne hustý krém.
  • Na dno formy pokládáme dětské piškoty, zakapeme ovocnou šťávou, lžíci naneseme krém, další vrstvu piškotů, krému…(místo piškotů lze použít dortový korpus). Dozdobíme dle vlastní fantazie . Vychladíme a potom sníme. DOBROU CHUŤ!

MARGOTKOVÉ ŘEZY

  • 1 velkou tyčinku margot (nebo 2 menší)  nastrouháme
  • 2 hrnečky polohrubé mouky
  • 1 hrneček cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva ……………vše promícháme a přidáme
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 lžíce vody
  • 1 šlehačka ……..opět důkladně promícháme a dáme na plech

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 15 minut. Vychladlý  moučník můžeme polít tmavou polevou a dozdobit kysanou smetanou.

BÁBOVKA S KOMPOTOVANÝM OVOCEM

do mísy dáme

  • 250 g třtinového cukru
  • 380 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva…………..vše promícháme a přidáme
  • 100 ml oleje
  • 500 ml sklenici kompotu pokrajeného na kostičky i se šťávou
  • 4 celá vejce …..vařečkou důkladně promícháme v hladké těsto

formu na bábovku vymazat, vysypat strouhankou nebo plech vyložit pečicím papírem a šup do předehřáté trouby 200°C bábovku péct 40 – 45 minut, jestliže použijete plech stačí 18 – 20 minut.

  • DOBROU CHUŤ

 

Červnová rychlovka –

SLADKOST Z MIKROVLNNKY

do hrníčku dáme

  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva ………..vše promícháme a přidáme
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce mléka
  • 1 celé vejce………………….důkladně promícháme

Dáme do mikrovlnné trouby na 3 minuty na nejvyšší stupeň a jen sledujeme jak nám sladkost roste

  • DOBROU CHUŤ

 


Květnová mlska –

NEDĚLNÍ TRHANEC

  • hrníček polohrubé mouky + špetka soli + 2 vajíčka + 250 ml mléka v míse  zašleháme (vznikne hustější lité těsto)
  • větší jablko zbavíme jadřince, nakrájíme na tenké měsíčky a na másle na pánvičce z obou stran opečeme
  • zalijeme těstem, počkáme až těsto na povrchu začne tuhnout a vařečkou roztrháme. Kousky obrátíme a smažíme z druhé strany.
  • na talíři posypeme skořicovým cukrem, navrstvíme bílý jogurt a zakapeme sirupem či přelivem (javorový, lipový, med, kakaový…)
  • můžeme dozdobit oříšky, lentilkami drobným ovocem
  • DOBROU CHUŤ

ČOKOLÁDOVÝ MUFFIN

  • 175 g máslová HERA (rozměklá)  +   160 g třtinový cukr    rozetřeme v míse a přidáme 3 větší vajíčka
  • do druhé mísy si nachystáme 115 g hladká mouka + 40 g holandské kakao +  1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva + +špetka soli                    (vše promícháme)
  • sypkou směs přidáme do máslové hmoty a důkladně rozmícháme
  • papírové košíčky plníme asi do poloviny, maximálně 1 cm pod okraj. Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 200°C
  • DOBROU CHUŤ

 


Podzimní pečení –

BUCHTA S TVAROHEM A BROSKVÍ…..

na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krupice
  • celý prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa   vše zamícháme a přidáme
  • 2 celé vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka    důkladně zamícháme

náplň:

  • 1 vanilkový cukr
  • 500g tvaroh
  • 250ml mléko
  • 3lžíce cukr krupice
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 vejce

broskvový kompot v konzervě

Větší část těsta (2/3) rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.

Na těsto rovnoměrně naneseme tvarohovou hmotu, na ní poklademe nakrájené broskve, vše přikryjeme druhou části těsta.

Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme 30 minut. Vychladlé krájíme na kostky.

DOMÁCÍ LITÝ PERNÍK…..

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku mouky (hladké nebo špaldové…)
  • 1/2 hrnku cukr krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • celý prášek do perníku
  • 1/2 celý prášek do pečiva
  • celý skořicový cukr
  • hrst vlašských ořechů, kandované ovoce a další dobrůtky dle vaší chuti

všechny sypké suroviny smícháme a přidáme

  • 1 celé vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • citronová kura
  • 250 – 350 ml mléka…..dle potřeby, těsto musí být lité.

Těsto vylijeme na pečicím papírem  vyložený plech. Pečeme na 175°C  asi 20 minut.

RYCHLÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MÁKEM…..

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukr krupice
  • celý prášek do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 1 dl vody
  • 2dl oleje(nebo rozehřátá Hera)
  • švestky
  • 50 – 100g mletého máku
  • skořicový cukr
  • lžíce moučkového cukru

na drobenku: 100 g hrubé mouky, 50 g cukr krupice, 50 g máslo

  • Mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr vejce, vodu i olej a vše zamícháme. Těsto vylijeme na pečicím papírem     vyložený plech.
  • Těsto posypeme mákem promíchaným s moučkovým cukrem. Na mák poklademe pokrajené vypeckované švestky a posypeme je skořicovým cukrem. Nakonec vše zasypeme drobenkou, kterou připravíme smícháním mouky, cukru a másla.
  • Dáme do vyhřaté trouby na 170°C a pečeme asi 20 – 30 minut.

 

PALAČINKY…….

  • špetka sůl
  • 180 g hladká mouka
  • 2 ks vejce
  • 400 ml mléko
  • 100 ml olej Na smažení

    Všechny ingredience kromě oleje smícháme. Vznikne řídké těsto. Sběračku těsta smažíme na oleji nebo rozetřeme na palačinkovači. Podáváme se šlehačkou a marmeládou, můžeme posypat skořicovým cukrem nebo natřít tvarohem a ozdobit ovocem.


V DOBĚ NOUZOVÉHO STAVU   jaro 2020

Holky z šestky posílají dobroty

Liduška se s námi podělila o jednoduchý recept na domácí limču (: Video ZDE

Verunka nás seznamuje s jednoduchou výrobou jogurtu! Video ZDE


ZAPEČENÁ JABLÍČKA

jablka 2ks (podle velikosti zapékací misky)

máslo na vymazání zapékací misky

balíček třtinového cukru

balíček skořicového cukr

zakysaná smetana nebo hustý bílý jogurt např. řeckého typu

pokud máte rádi rozinky, mandle či jiné ořechy

Zapékací misku  vymažeme máslem a vysypeme  třtinovým cukrem. Jablka oloupeme, rozdělíme na osminky a odstraníme jádra. Poskládáme je na cukr do misky pěkně vedle sebe. Povrch jablíček posypeme skořicovým cukrem, můžete přidat rozinky nebo oříšky, mandle…., vše zalijeme bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Pečeme v troubě na 180°C asi 20 minut.

(17.5. 2020 p.uč.Milada)


TUŇÁKOVÉ JEDNOHUBKY

nachystáme si plechovku tuňáka v oleji(nebo jiné rybičky), 50g kukuřice, 75g majonézy (nebo na slano ochuceného jogurtu), sůl, pepř, 6 plátků bílého chleba (nebo veky), 6 listů ledového salátu

Tuňáka vyklopte z plechovky, nechte okapat a v míse ho smíchejte s kukuřicí a majonézou. Podle chuti osolte a opepřete. Plátky chleba vyrovnejte na pracovní ploše a válečkem je co nejvíc stlačte. Pak je potřete další majonézou, navrch rozprostřete salát i tuňákový salát. Zarolujte jako suši, v půlce překrojte a podávejte.
Tip – Místo tuňákového salátu můžete do chleba zarolovat makrelovou nebo vajíčkovou pomazánku. A přidat zeleninu a bylinky podle chuti.

(11.5. 2020 p.uč.Milada)


Čokoládové mafinky pro naše maminky……..

10.května mají svátek

Suroviny:
První miska:

1 šálek hladké nebo polohrubé mouky

1/2 šálku cukru

1/2 šálku kokosové moučky (můžeme vynechat)

1 balíček prášku do pečiva nebo sody na pečení

lžíce instantní kávy

 

Druhá miska:

1 tabulka (110 g) čokolády na vaření

1/2 šálku oleje nebo rozpuštěného másla

2 vejce

Do těsta:

1/2 šálku hrubě rozdrcených mandlí nebo oříšků (můžeme vynechat)

Postup přípravy:

  • Předehřejeme troubu na 180°C.
  • V první misce smícháme – mouku, cukr, kokosovou moučku, instantní kávu, prášek do pečiva.
  • V druhé misce rozpustíme nad hrncem s vařící vodou (vodní lázni) čokoládu ve vybraném tuku až vznikne jednolitá hladká čokoládová kapalná hmota. Čokoládovou směs sundáme z vodní lázně a necháme ji chvíli ochladit, do částečně vychladlé kapalné čokoládové směsi vmícháme celá vejce a pokud si to přejeme, přidáme do těsta ještě oloupané mandle, oříšky, rozinky a pod.
  • Pomocí stěrky směs přelijeme do moučné směsi ve větší misce a lehce promícháme do celkového provlhnutí těsta.
  • Připravené těsto plníme (např. sběračkou) do vymazaných a vysypaných formiček na mafinky nebo jiných misek.
  • Pečeme 8 – 12 minut při 180°C (záleží na použitých formičkách a troubě , nutno vyzkoušet např. špejlí).
  • Abychom měli vnitřek mafinek uprostřed atraktivně mazlavě čokoládový a tak dáme mafinky i s formou do ledničky ochladit a pak teprve pečeme.

(6.5. 2020 p.uč.Milada)

 


DOMÁCÍ KARAMELKY   děláme s dospělým

1. recept – smetanové

Na přípravu karamelu necháme v hrnci rozpustit 300 g cukru, přilijeme opatrně 125 ml vody a mícháme, dokud se voda nevypaří. Potom vmícháme 125 ml smetany ke šlehání (33%), 1 lžíci másla a 1 sáčekTřtinového cukru karamelového. Za stálého míchání asi 20 minut necháme směs probublávat. Karamel nalijeme do silikonové formy na pralinky (srdíčka, čtverečky, kolečka) a necháme vychladnout. Poté dáme do chladničky zatuhnout. Po zatuhnutí vymáčkneme jestnolivé bonbony z formy.

 

2. recept – medové

Smícháme 250 g cukru, 60 g medu a asi 4 lžíce vody. Při mírné teplotě 2-3 minuty povaříme.  V jiném hrnci svaříme 250 ml smetany ke šlehání, přidáme do ní medový karamel a mícháme při mírné teplotě tak dlouho, až je směs hladká a hnědá.  Pak do ní vmícháme 1 lžíci másla a sejmeme z plotýnky. Nalijeme do silikonové formy na pralinky nebo do tukem vymazané formy. Necháme ztuhnout. Pak vymáčkneme ze silikonové formy jednotlivé bonbony nebo nakrájíme ostrým nožem namočeným ve vodě na kousky či formičkami vykrájíme různé malé tvary.

(4.5.2020 p.uč.Milada)


Vločkové sušenky

125 g máslo , 125 g třtinový cukr, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 250 g špaldová mouka, 1 kypřicí prášek do pečiva, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 6 lžíc špaldových vloček

Na pánvi rozehřej máslo, přidej cukry a jakmile se rozpustí vklepni vejce.

Přidej mouku promíchanou s kakaem, kypřicím práškem a soli, důkladně rozmíchej a odstav z ohně.  Vmíchej vločky. tvoř malé hromádky, pokládej je na plech s pečicím papírem. Pečeme cca 12 minut na 180°C.

(27.4.2020 p.uč.Milada)


ŘEZY RAFAELO

Těsto:
1 hrnek moučkového cukru , 2 celá vejce, 1 hrnek mléka
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
Posyp:
1 hrnek strouhaného kokosu , 1/2 hrnku moučkového cukru ,1 šlehačka
Utřeme vejce s moučkovým cukrem, přidáme olej, polohrubou mouku,
mléko a prášek do pečiva.
Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.
Smícháme cukr moučka s kokosem a hustě posypeme.
Pečeme cca 30 min. na 170 °C. Kokos na povrchu zrůžoví,
nesmí se připálit, jinak zhořkne. Když jsou řezy hotové,
hned jak je vyndáme z trouby, tak je vařící polijeme 33% šlehačkou.
Trošku to zasyčí, ale řezy šlehačku natáhnou a krásně zvlhnou.

(20.4.2020 p.uč.Milada)



Pampeliškový med

(když se budete toulat přírodou a objevíte plnou louku pampelišek, může se hodit tento recept)

na 4 sklenice

1 menší košík květů pampelišek (zhruba 300)
šťáva z 1 citronu
1 pomeranč
1 l vody
1 kg třtinového cukru

Květy pampelišek omyjeme pod proudem studené vody, aby se vyplavil pyl i brouci. Vsypeme je do hrnce, přidáme šťávu z citronu a pomeranče, strouhanou pomerančovou kůru a vodu. Necháme 10 minut povařit, až se voda zbarví do světle hnědé. Necháme vychladnout a uložíme na 1 den do chladu a temna. Další den scedíme, přisypeme cukr, znovu zahřejeme a necháme 30 minut vařit do konzistence sirupu. Stále mícháme, a jakmile se směs začne táhnout, rozlijeme ji do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. (14.4.2020 p.učitelka Milada)



Fantastické chlebíčky

 

 

 

 

 

 

 

 

Co budeme potřebovat?

  • toustový chléb
  • pomazánkové máslo nebo, máslo, tavený sýr aj.
  • šunka
  • salám (vysočina, poličan)
  • sýr (eidam)
  • uvařená vajíčka
  • okurka
  • rajčata
  • olivy
  • vlastní fantazie

Postup:

  1. Krajíčky toustového chleba namažeme pomazánkovým máslem.
  2. Plátek šunky, nebo sýra (eidam), položíme jako základ na namazaný krajíček toustového chleba.
  3. Nakrájenými vajíčky na plátky, společně se zeleninou, zdobíme chlebíček.
  4. Jako detail očí můžeme použít nakrájené olivy.
  5. Dále zdobíme dle vlastní fantazie.

Své chlebíčky vyfoť a pošli na epavlasova@primaskola.cz



PIZZA pro celou rodinu

co budeme potřebovat? pizza těsto, rajčatová omáčka, zbytek ingrediencí dle vlastní chuti (šunka, sýr, kukuřice, mozarela, žampióny…)

jak postupovat?

  • na plechu opatrně rozbalíme těsto na pizzu, potřeme rajčatovou omáčkou a rozprostřeme na něj všechny zbylé ingredience
  • pizzu pečeme na 200 stupňů v troubě 15 až 20 minut
  • vytáhneme z trouby a nakrájíme (hlavně pozor ať se nespálíte!!! poproste o pomoc s vyndáním z trouby rodiče)


buchtičku v hrníčku

do hrníčku dáme 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce granka a půl lžičky kypřicího prášku do pečiva. Všechno promícháme a přidáme 1 vejce, 3 lžíce oleje a 3 lžíce mléka. Opět vše důkladně promícháme. Na dně hrníčku nesmí zůstat žádná mouka nebo cukr. Hrníček vložíme do mikrovlnné trouby, nastavíme nejvyšší stupeň výkonu a časový spínač otočíme na 3 a půl minuty. Zapnete a čekáme až  z hrníčku začne stoupat naše dobrota. Vypneme troubu, dobrůtku pomocí příborového nože vyklopíme, rozřežeme na kolečka. Na ozdobení můžete použít jogurt, med, marmeládu nebo šlehačku.  Dobrou chuť!   (24. 3 2020   p.učitelka Milada)   

Výzva…..vyfoť svoji dobrůtku a pošli na kostikova@primaskola.cz



2019 – 2020

NĚCO SLANÉHO

Zapečené toasty

plátky toastů

vajíčko

šunka

sýr

koření (sůl, pepř, oregano, bazalka…)

podle vlastní chuti:(kukuřice, okurka, paprika, olivy…)

 

Do hrníčku rozklepneme vajíčko, přidáme na drobné kousky rozkrájenou šunku, nastrouhaný sýr a další ingredience podle vlastní chuti.

Vše okořeníme a pečlivě promícháme.

Z plátků toastů stlačením měkké části vytvoříme „misky“ do kterých navršíme náplň.

Na navršenou náplň položíme vykrojenou ozdobu z plátkového sýru.

Zapečeme v troubě.

 

 



VÁNOČNÍ PEČENÍ

Vánočka

½ kg hl.mouky

3 lžíce moučkového cukru

30 g droždí

hrnek vlažného mléka

½ lžičky soli,

2 žloutky

250 g  rozpuštěné máslo

lískové oříšky, mandle, rozinky

Do mísy dáme ½ kg hl.mouky a 3 lžíce moučkového cukru, zamícháme a vytvoříme důlek. V důlku necháme vzejít kvásek. ( ½ hrnku vlažného mléka rozmíchaného se lžíci hl.mouky, lžičkou cukru a 30g droždí) Po vzejití kvásku přidáme ½ hrnku mléka rozmíchaného  s ½ lžičky soli, 2 žloutky a rozpuštěným máslem doplněným do celého hrnku. Těsto dobře vypracujeme , vmícháme lískové oříšky, mandle, rozinky a dáme vykynout. 

Tradiční vánočka se odjakživa pletla z devíti pramenů. Čtyři spodní prameny představují živly, tři prostřední rozum, cit a vůli a ty dva vrchní jsou nejdůležitější – to jsou láska a moudrost. 

Celé těsto rozdělím na dvě poloviny. Z první poloviny dalším půlením a půlením vytvořím 4 stejné díly. Z druhé poloviny potom „okem“  připravím pět stejných dílů. Máme tedy 4 větší kuličky a 5 menších. Ze všech čtyř největších kuliček vytvoříme válečky, položíme je na pracovní plochu kolmo k sobě, nahoře jejich konce k sobě přimáčkněme. Chytíme druhý a čtvrtý pramen zleva a oba najednou překřížíme o jeden pramen vlevo.Vše pustíme a do dlaní vezmeme aktuální druhý pramen zleva. Ten překřížíme přes pramen, který je od něj napravo.A pak vše pokračuje dokola. Opět chytíme druhý a čtvrtý pramen zleva a překřížíme je o jeden pramen vlevo…

Když je dopleteno, konce pramenů k sobě opět přimáčkněme, podklad dáme stranou a vrhneme se  na prostřední vrstvu.Ta se plete ze tří stejně jako copánek. 

Když máme upleteno, hřbetem dlaně vytvoříme v podstavě ze čtyř pramenů žlábek. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a položíme na něj upletenou prostřední vrstvu. Konce prostřední vrstvy se snažíme protáhnout a zahnout až pod podstavu vánočky.

Teď už zbývá jen vrstva ze dvou pramínků. Ty si opět vyválíme, na jednom konci spojíme a jednoduše zamotáme dokola. Hřbetem dlaně uděláme na prostřední vrstvě vánočky žlábkem, pomažeme vajíčkem a posadíme do něj vrchní část ze dvou pramenů. Tu se opět snažíme protáhnout tak, abychom mohly oba konce zasunout pod celou vánočku.

Připravené dílo posadíme na plech na pečicí papír, celé ho pomažeme zbytkem rozšlehaného vejce a posypeme nadrobno sekanými mandlemi. 

Aby se vám ona „nádhera“ při pečení nezbortila, propícháme ji kolmo dolů asi na 4 místech špejlemi.

Celou vánočku necháme  ještě asi 30 minut na plechu kynout a mezitím si dáme troubu rozehřát na 220 °C Poté vánočku vložíme do trouby a necháme ji péct přesně 10 minut. Poté teplotu v troubě snížíme na 160 stupňů, přikryjeme vánočku pečicím papírem a necháme péct dalších 40 minut.

 

Vánoční knoflíčky

300 g hladké mouky

150 g moučkového cukru

200 g másla

2 vejce

1 vanilkový cukr

bílá a tmavá čokol.poleva

lentilky,zdobení, oříšek…

 

Hladkou mouku promícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem.

Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vypracujeme tužší těsto,

Zabalené ve folií necháme půl hodiny odležet v lednici. Poté odkrájujeme kousky těsta a tvoříme kuličky velikostí vlašského ořechu. Klademe na plech, pretem vytvoříme důlek

a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Do jamek upečených a vychladlých knoflíků nalijeme trochu čokolády. Můžeme přidat lentilku nebo zdobení, oříšek…

 

Perníčky

⅓ másla

17 dkg cukru

2 vejce

4 lžíce medu

50 dkg hladké mouky

1 zarovnaná lžíce jedlé sody

1 lžíce kakaa

2 lžičky perníkového koření

 

Změklé máslo, cukr a vajíčka utřeme vidličkou, přidáme med.

Mouku smícháme s kakaem, sodou a perníkovým kořením. 

Sypkou směs vmícháme do medové hmoty a rukama vypracujeme vláčné těsto.

Hotové těsto rozáalíme na sílu 0,5cm. 

Vykrojené tvary pečeme  zprudka (180°C) asi 5 – 7 minut.

Okamžitě po upečení lze potřít rozšlehaným vajíčkem, po vychladnutí zdobíme.



PEČEME S MLÉČNÝMI VÝROBKY

Jednoduchý kyškový cviboch

2 vejce

35 dkg cukru

2 dl stolního oleje

35 dkg polohrubé mouky

1 kávová lžička jedlé sody

0,5 litru kyšky nebo kefíru

2 polévkové lžíce kakaa

Vejce utřeme s cukrem a přidáme ostatní směsi. Zamícháme a rozetřeme na vymaštěný plech. Pečeme asi 25 – 30 min. Upečený a vychladlý můžeme potřít marmeládou a posypat mletými oříšky, nebo kokosem, nebo jenom pocukrovat.

 

Jogurtový perník

1 hrnek cukru (moučka)

2 celá vejce

2 hrnky polohr. mouk,

1 prášek do perníku

1 lžička skořice

1 hrnek oleje

velký bílý jogurt (500g)

Pečeme na 200°C, vychladlý perník potřeme marmeládou a poléváme čokoládou

 

Jogurtová bábovka

Potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 ml oleje, 200 g cukru krupice (já použila třtinový), 200 g bílého jogurtu, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, olej a mletý kokos na vymazání a vysypání formy.

Postup: „Tahle bábovka je velmi jednoduchá. Nejdřív do mísy dejte sypké ingredience včetně obou cukrů a smíchejte. Pak přidejte vejce a jogurt, vše ještě jednou promíchejte a úplně na závěr vmíchejte olej. Vymažte bábovkovou formu a tu vysypte strouhaným kokosem. Těsto do ní vlijte, předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pečte, dokud bábovka nebude hotová – mně to trvalo asi 45 minut.“

 

Dort Šup-šup

Potřebujeme:

  • 1 korpus na dorty nebo balíček piškotů
  • 2x šlehačka ke šlehání
  • 2x vanilkový pudink bez vaření Olle
  • 1 celá konzerva mandarinek (ovoce nejlépe na kousky)

Jak na to:

Opravdu rychlý recept, jehož příprava nezabere déle než 5 minut. Nachystáme si zavařovačku i s víčkem. Do sklenice dáme všechny ingredience a konzervu mandarinek použijeme i s nálevem. Dobře zavíčkujeme, nepřidáváme žádný cukr. Asi desetkrát protřeme. Vznikne hustá hmota, kterou lžičkou vyndáme ze sklenice a dáváme na korpus. Může se dále dozdobit dle fantazie.

 

Mini koblížky s jogurtem

3 lžíce  olej

60 g cukr moučka

200 g bílý jogurt

2 ks vejce

0,5 balíčku prášek do pečiva

200 g polohrubá mouka

olej na smažení

na obalení

vanilkový nebo skořicový cukr

Postup přípravy

Vejce promícháme s jogurtem a olejem. Přidáme mouku s práškem do pečiva a cukr. Těsto promícháme a lžící tvarujeme malé hrudky, které házíme do rozpáleného oleje. Koblížky v oleji musí plavat.

Mini koblížky se v oleji nafouknou a jdou lehce obracet. Smažíme je dozlatova asi 3 minuty a pokládáme na papírovou utěrku, abychom je zbavili přebytečného oleje.

Mini koblížky podle chuti naplníme nebo ještě teplé obalíme ve skořicovém a vanilkovém cukru. Ze surovin máme asi 15 mini koblížků. Záleží však, jak malé je děláme.

 

Drobenkový jogurtový koláč

náplň:

1 kelímek zakysaná smetana

2 lžíce třtinový cukr

500 ml bílý jogurt

½ balíčku vanilkový pudinkový prášek

těsto:

200 g másla

150 g cukr krupice

1 lžička perníkové koření

300 g hladká mouka

Máslo necháme změknout a rozkrájíme ho na kousky. Máslo dáme do misky, zasypeme odváženým cukrem a moukou, přidáme lžičku perníkového koření a pomocí prstů vypracujeme drobenku.

Menší plech vymažeme máslem a vysypeme asi 3/4 množství drobenky. Pomocí lžičky trochu umačkáme. Zbytek drobenky si odložíme.

Jogurt vlijeme do misky, vmícháme zakysanou smetanu, pudinkový prášek a třtinový cukr. Podle chuti můžeme i více osladit (třeba cukrem vanilkovým), ale podle zkušeností je náplň lepší kyselejší.

Jogurtovou náplň naneseme na drobenkové těsto na plechu a zasypeme zbývající drobenkou. Můžeme ještě posypat mletou skořicí nebo znovu perníkovým kořením.

Drobenkový jogurtový koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 – 45 minut podle typu trouby, Povrch by měl být zlatavý. Ale raději moučník při pečení hlídáme.

Pak už jen stačí nechat koláč trochu vychladnout a nakrájet na kostky. Teplý by se nám příliš rozpadal.

 

Rohlíčky

400g hl.mouky, 

1 šlehačka, 1 HERA 

– vše zpracujeme v těsto

 

Těsto rozdělíme na čtyři díly, každý díl rozvalíme na kulatou placku, 

nakrojíme jako dort na 8 dílků, každý dílek potřeme marmeládou 

(můžeme použít povidla, nutelu, nastrouhané jablíčka…), srolujeme od nejširšího konce ke špičce. 

Pečeme na 160°C přibližně 25minut.Upečené můžeme obalit ve vanilkovém cukru.



JABLKOVÁNÍ

Rychlý drobenkový koláč

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek třtinového cukru

1 máslo

1 kypřicí prášek do pečiva

1 vajíčko

1 skořicový cukr

1 hrnek mléka

1/2 kg jablek

Mouku, cukr a máslo zpracujeme na drobenku. Hrníček drobenky dáme stranou a do zbylé hmoty přidáme prášek do pečiva, mléko a vejce. Vše zamícháme a rozetřeme na plech s pečícím papírem. Na těsto pokládáme  na plátky oloupané jablka. Posypeme skořicovým cukrem (kdo má rád, může přidat oříšky, rozinky…) a drobenkou z odloženého hrníčku. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut.

Jablko-pudinkové řezy

2 listové těsta 

piškoty

 jablka 

2 vanilkové pudinky 

2 PL cukru 

Na plech s pečícím papírem dáme rozválený plát listového těsta, poklademe piškoty, dáme jablka a polijeme horkým pudinkem. Pokryjeme druhým rozváleným plátem. Vidličkou propícháme a pečeme dozlatova.

Podzimní koláč

těsto 

500 g hladké mouky, 

1 prášek do pečiva, 

1 vanilkový cukr, 

150 g moučkového cukru, 

250 g hery nebo másla, 

1 vejce, 

2 lžíce citronové šťávy


náplň

500 g strouhaných jablek, 

1 vanilkový pudinkový prášek, 

3-5 lžic cukru (podle kyselosti jablek), 

skořice podle chuti, 

rozpůlené švestky

Na vále zpracujeme rukama hladké těsto. Oddělíme jednu třetinu. Větší část rozválíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme do ledničky. Jablka okrájíme, nastrouháme a smícháme s cukrem, skořicí, pudinkovým práškem (a rozinkami). Na těsto na plechu rozetřeme jablečnou náplň a na ni naskládáme půlky švestek. Ze zbylé třetiny těsta vyválíme dlouhé válečky a uložíme mezi švestky.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dorůžova (asi 25 minut).


2018 – 2019

 Perník

2 hrnky hladké mouky, kypř. prášek do perníku, 1 hrnek cukru, 3 lžíce kakaa, 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje

Smíchat a směs nalít na plech. Pečeme při 160 stupních cca 30. minut.

Po vychladnutí polít polevou dle chuti nebo potřít marmeládou.

Bublanina

300 g cukru, 6 vajec, 150 g oleje, 150 g mléka, 435 g polohrubé mouky, prášek do pečiva

Celá vejce vyšlehat s cukrem, pak přidat mléko, olej a nakonec mouku s kypř. práškem.

Těsto vylít na plech a pokládat ovoce.

 Propadlá buchta

3 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky,  1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka,  1/2 hrnku oleje, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do

pečiva

Náplň : 2 tvarohy, 2 žloutky, 1 vanilk. cukr, 1/2 sáčku vanilk. pudingu, cukr, trochu mléka

Smíchat všechny sypké  suroviny, přidat vejce, mléko, olej. Vlít na plech  a lžící tvarovat hromádky tvarohu.

Péct při 160 stupních cca 30. minut.

Drobenková buchta

50 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukr moučka, 20 dkg másla, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva

Postup: Z mouky, cukru, másla a prášku do pečiva udělat posypku,pak přidat vejce a zpracovat.Těsto rozdělíme na  půl, půlku dáme na plech,poklademe nastrouhanými jablky s cukrem a skořicí. Posypeme druhou půlkou posypky.

Předpis je na menší plech, na klasický plech udělat ze 2 dávek.

Kakaovo tvarohový moučník

Těsto: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukr krupice, 1 prášek do pečiva, 3 PL kakaa, hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 2 celá vejce

Tvarohová náplň:  2 tvarohy, 1 hrnek cukr krupice, 1 hrnek mléka, 1 pudingový vanilkový prášek, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce.

Zvlášť v míse umícháme těsto a zvlášť náplň.  Z těsta odebereme 1 hrnek. Na plech vyložený pečícím papírem vylejeme z mísy těsto, na něj potřeme tvarohovou náplň a nahoru pocákáme těstem, které jsme si odebrali do hrnku.

Pečeme na 160 stupňů cca 45 – 50 minut.

NUTELOVÉ  TYČINKY

Listové těsto rozválíme do tvaru obdelníku.  Na delší straně potřeme těsto do půlky nutelou, druhou nenamazanou půlku těsta překlopíme. Nařežeme tyčinky, které zatočíme do spirály. Naskládáme na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 180 stupňů 15. minut.

Jablková buchta s posypkou

jako odměrku použijeme kelímek od jogurtu

2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku, 1 kelímek cukru, 2 celá vejce,  Všechny suroviny smícháme a vylejeme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto nakrájíme jablka a posypeme skořicovým cukrem. Povrch posypeme posypkou ( máslo, cukr,hrubá mouka). Pečeme cca 30. minut na 180 stupňů.

 

Mrkvovo – kokosová buchta

400 g najemno nastrouhané mrkve,  2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 celá vejce, 1 hrnek oleje, 1/2 hrnku kokosu, 1 hrnek cukru

Vše smícháme a vypracujeme těsto, které vylejeme na plech a pečeme cca 35 . minut na 180 stupňů. Po upečení pocukrujeme.

( místo kokosu je možné použít i ořechy)


2017 / 2018

Povidlové buchty

500 g hladké mouky , 250 ml mléka, 1 žloutek, 50 g másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, droždí, povidla

( my jsme použili sušené droždí – 1 sáček)

Z uvedených surovin jsme vypracovali těsto a nechali vykynout. Vykynuté těsto jsme po částek rozváleli a vykrajovali

kolečka. Na kolečko jsme dali povidla a přikryli druhým kolečkem, okraje jsme stiskli a položili na plech.

Pečeme  na  cca 180 stupňů 20.minut. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.

Ovocný koláč

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

prášek do pečiva

1 hrnek mléka

1/2 hrnku oleje

2 celá vejce

Všechny suroviny umícháme v hladké těsto, vylejeme na plech a upečeme při 180 stupních cca 15 – 20 minut.

Po vychladnuti povrch poklademe ovocem – my jsme použili 1 konzervu mandarinek a 1 konzervu jahod. Šťávu z kompotů použijeme na přípravu polevy. Postup na polevu: celkem 4 dcl tekutiny( pokud nestačí šťáva z kompotu dolejeme vodou), přidáme 1 vanilkový pudink a cukr dle chuti.  Vše svaříme, polejeme ovoce na koláči a necháme ztuhnout.

Perník s jablky

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek cukr krystal

1 kypřící prášek do perníku

2 lžíce kakaa

Všechny sypké suroviny promícháme a přidáme 1 celé vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje a 2 nastrouhaná jablka. Opět promícháme vylejeme na plech a pečeme při 180 stupních cca 25 minut.

 

Tvarohovo – kokosové kuličky

1 balení tvarohu v kostce, 1 hrnek kokosu, 2 – 3 lžíce medu

Všechny suroviny smícháme a tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau nebo granku.

Pizza

listové těsto, 20 dkg šunky, 20 dkg tvrdého sýra, 

Děti si podle své chuti zvolily na pizzu- kečup, rajčata, papriku, kukuřici

Ovocný koláč

2 kelímky zakysané smetany, 2 kelímky (od smetany) polohrubé mouky, 1 kelímek pískového cukru, 2 vejce, kypřící prášek, sezónní ovoce – naši kuchtíci použili jablka

Vše smícháme, vylejeme na plech s pečícím papírem, na těsto dáme jablka a posypeme skořicovým cukrem. Pečeme cca 25. min. na 180 stupňů.


2016 – 2017

Buchta s kokosem

2 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek
Všechny suroviny smícháme,vylejeme na plech a posypeme kokosem. Pečeme na 180 stupňů ccca 30. minut. Po upečení pocukrujeme.

Párky v listovém těstě

listové těsto, párky, kečup, vajíčko
Listové těsto rozválíme, potřeme kečupem, rozkrájíme na obdelníky a vložíme rozkrájený párek. Těsto s párkem stočíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme cca 15. minut na 160 stupňů.

KAKAOVO –  KOKOSOVÝ MOUČNÍK

250 g polohrubé mouky, 250 g cukr krupice, 4 celá vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 dcl oleje, 1 dcl mléka
Všechny suroviny smícháme a vylejeme na vyšší plech. Pečeme na 170 stupňů cca 20. minut. Na vychladlý moučník natřeme čokoládovou polevu.
Poleva: 10 dkg másla, 10 dkg cukr moučka, 1 lžíce solamylu, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce mléka
Máslo rozpustíme společně s cukrem, přidáme kakao, solamyl a mléko, krátce povaříme. Natřeme na moučník a posypeme kokosem.

Mini štoličky

150 g hladké mouky, 100 g tvarohu v krabičče, 50g cukr moučka, 50 g Hera, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička prášku do pečiva
Těsto zpracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé vytvoříme hada a přejedeme válečkem. Nakrájíme na menší kousky a jen přeložíme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů. Po upečení horké potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v moučkovém cukru.

Citronový koláč

1 máslo, 190 g cukr krystal, 200 g polohrubé mouky, 3 vanilkové pudingy, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 4 celá vejce, 1 citron
V míse utřeme máslo s cukrem. Přidáme mouku, kypř.prášek,vanilk. cukr, pudingy a vejce. Nastrouháme citronovou kůru a přidáme do směsi. Vše smícháme a vlejeme na plech. Pečeme cca 20.minut při 180 stupních. Na hotový koláč rozetřeme polevu ze šťávy citronu a 120g moučkového cukru.

Mini koláčky

3OO g hladké mouky, 1 celé máslo, 1OO g taveného sýra bez příchuti
Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto. Z těsta tvořime kuličky, uložíme na plech a do každé uděláme důlek, který plníme marmeládou. Pečeme cca 15. minut při 18O stupních. Po upečení obalíme v cukru.

Perník na plech

400g polohrubé mouky, 200g cukr krystal, 1 kypřící prášek do perníku, 1 vejce, 250 ml mléka, 100 ml oleje, 2 lžíce povidel, 2 lžíce kakaa
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Nalejeme  na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 25. minut na 16 0stupňů.  Po vychladnutí je možné potřít čokoládovou polevou.

Mrkvánky

200 g na jemno nastrouhané mrkve, 200 g másla, 300 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva
Všechny přísady smícháme a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále rozválíme a vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko položíme trochu povidel a přehneme na půl. Kraje stlačíme.
Pečeme na 180 stupňů cca 25. minut. Teplé obalovat v cukru.

 Tvarohová štola

400 g hladké mouky, 130 g cukr krystal, 1 vanička tvarohu, 150 g másla, 2 vejce, 1 kypřící prášek, rozinky nebo kandované ovoce
V míse utřeme máslo s cukrem. Přidáme mouku, vejce, tvaroh, kypř. prášek a podle chuti rozinky, nasekané ořechy, kandované ovoce. Vše smícháme a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme do tvaru obdelníku, z delší strany přehneme kraje do středu a znovu přeložíme.Pečeme na 160 stupňů 25 minut. Po upečení natřeme rozpuštěným máslem  a pocukrujeme.

 Nutellové tyčinky

listové těsto, nutella, cukr moučka
Listové těsto rozválíme do tvaru obdelníku. Polovinu těsta potřeme nutellou a druhou polovinou těsta překlopíme přes první půlku. Těsto pak krájíme na 2 cm široké proužky, které na koncích zakroutíme.
Pečeme na 180 stupňů  cca 15. minut.

 ŽELÉ BONBÓNY

Co budete potřebovat: 1 šálek ovocné šťávy (vyzkoušejte 100% ovocnou šťávu, nebo šťávu z kompotu), 1 polévkovou lžíci čerstvé limetkové šťávy, lžíce třtinového cukru nebo medu, 3 balíčky želatiny (30g), Ozdobné silikonové formičky či formičky na cukroví

Ovocnou šťávu smíchané se šťávou z limetky a cukrem a za stálého míchání vařte na mírném ohni, aby se cukr rozpustil.  Vmíchejte želatinu, jakmile směs dosáhne bodu varu, odstraňte ji z tepla  a důkladně promíchejte.
Směs nechte mírně vychladnout a poté ji nalijte do připravených formiček. Želé bonbóny nechte v lednici chladnout minimálně 3 hodiny do ztuhnutí. Poté můžete želatinové dobroty z formiček vyklopit. Jestliže chcete vytvořit želé hady, nalijte želatinovou směs na čtvercový pekáč. Nechte důkladně ztuhnout, vyklopte na prkénko a nakrájejte ostrým nožem. Lepkavé bonbóny či hady obalte v krystalovém či třtinovém cukru a máte hotovo. Želé dobrůtky můžete skladovat v lednici nebo při pokojové teplotě.
Tento recept je naprosto úžasný tím, že můžete měnit druh používané ovocné šťávy, a tím i výslednou příchuť želé bonbónů. Jejich příprava je velmi jednoduchá, ale vyžaduje určité zkušenosti, především je třeba správně odhadnout poměr tekutin a želatiny. Pokud se vám želé bonbóny rozpadají, přidejte příště více želatiny; pokud jsou naopak příliš hutné, množství želatiny uberte.

Buchta z čokolády Margot

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukr krupice, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 nastrouhaná čokoláda Margot
Všechny suroviny smícháme a pečeme na 160 stupňů cca 35. minut.

Piškotové kuličky

300g pomletých piškotů, 2ks žloutků, 300g másla, 200g cukr moučka, kakao
Ze všech surovin zpracovat těsto. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.

 Čokoládové muffiny

300g polohrubé mouky, 170g pískového cukru, 100g rozpuštěného másla, 2 vejce, 250ml mléka, 2 lžíce kakaa, 1 pr. do pečiva
Všechny suroviny smícháme a těsto nalejeme do muffinových formiček. Do každé formičky vložíme kousek čokolády.
Pečeme na 180 stupňů cca 20. minut.

 Švestkový koláč

2 kelímky zakysané smetany ( kelímky jsme použili jako odměrku pro další suroviny), 1 kelímek cukr krystal, 2 kelímky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce
Všechny suroviny smíchat a těsto nalít na vymaštěný nebo pečícím papírem vyložený plech. Na těsto rozvrstvit vypeckované a na menší kousky nakrájené švestky.  Povrch posypat drobenkou ( máslo, cukr moučka, mouka).
Pečeme na 180 stupňů cca 35 minut.